Case Study - Vistaar

vistaar IMG-20200603-WA0014.jpg
case study

Financial Institutions
Een katalysator voor de achtergestelden
voor meer economisch en sociaal welzijn

Een echte smeltkroes

India, de thuisbasis van naar schatting 1,35 miljard mensen - ongeveer 1/6e van de wereldbevolking - is het op een na dichtstbevolkte land ter wereld. Hoewel het grotendeels wordt omringd door de Indische Oceaan en de Arabische Zee, deelt India grenzen met verschillende landen, waaronder Pakistan, China, Nepal en Bangladesh. Het land herbergt vele talen, etniciteiten, culturen en religies, waardoor het in veel opzichten een echte smeltkroes is. Met een enorme bevolkingsgroei - van 361 miljoen in 1951 tot 1,3 miljard slechts 60 jaar later - is India  een van de snelst-groeiende economiën geworden en inmiddels de 5e grootste economie ter wereld. Bovendien vond ook een sterke vermindering van armoede en een toename van het inkomen per hoofd van de bevolking plaats.

De sector micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (MMKB) speelt een cruciale rol voor de sociaal-economische ontwikkeling en evolutie van de Indiase economie en is goed voor 30% van het BBP. Ondanks het belang, staat de MMKB-sector voor veel uitdagingen, zoals een gebrek aan krediet, problemen met technologie en capaciteitsopbouw. Hoewel deze problemen zich in het hele land voordoen, kunnen ze vooral schadelijk zijn voor kleinere bedrijven in rurale gebieden, waardoor de (duurzame) groei van de sector wordt beperkt.

Het vergeten midden-segment

Vistaar Financial Services was het idee van twee ondernemers van de eerste generatie die uit de eerste hand getuigen waren geweest van het gebrek aan zowel financiële als niet-financiële steun voor kleinere ondernemingen en bedrijven in het hele land. Het was duidelijk dat een 'one-size-fits-all'-aanpak als het ging om financiering op de lange termijn niet duurzaam of praktisch was; om de lokale economie echt te helpen groeien, moesten er op maat gemaakte producten worden aangeboden.

Vistaar richt zich uitsluitend op het achtergestelde 'midden-segment' dat niet goed wordt bereikt door het financiële systeem, vaak omdat het te klein is en onvoldoende documentatie heeft. Door leningen te verstrekken en deze te diversifiëren over de MMKB-sector, biedt Vistaar ondersteuning aan degenen die dit het meest nodig hebben. Hun klanten variëren van kleinere winkels (kirana's) tot bedrijven aan huis en nog veel meer. Vandaag de dag, met zo'n 200 vestigingen in het hele land en meer dan 32.000 actieve klanten, is Vistaar's visie om een ​​katalysator te zijn voor de achtergestelden, zodat ze een groter economisch en sociaal welzijn kunnen bereiken, duidelijk al succesvol geweest.

De FMO-lening

FMO verstrekt sinds 2013 financieringen aan Vistaar. De meest recente lening van FMO van USD 30 miljoen is bedoeld om de uitbreiding van de kredietportefeuille van Vistaar te ondersteunen en te helpen bij het doorlenen aan micro-ondernemingen en het kleinere MKB. A real melting pot

Vistaar 01

Het bredere perspectief

Alleen financiële steun bieden is niet voldoende. Terwijl de snelgroeiende Indiase economie blijft groeien, is er nog ruimte voor verbetering als het gaat om de alfabetiseringsgraad  van 74%. FMO heeft geholpen deze problemen aan te pakken met een programma voor capaciteitsontwikkeling dat gericht is op het vergroten van consumentengeletterdheid en de opleiding van werknemers.

Terwijl India nog steeds strijdt tegen COVID-19, is duidelijk gemaakt dat om te herstellen en economische groei te realiseren, investeringen in de particuliere sector voor het land van cruciaal belang zijn. De verwachting is dat de economische bedrijvigheid in de niet zo verre toekomst zal aantrekken. Veel van de sectoren die de groei zullen bevorderen, worden rechtstreeks beïnvloedt door het vermogen van bedrijven zoals Vistaar om (niet-)financiële diensten en ondersteuning te bieden. 

Door voort te bouwen op financiële inclusie en het vergroten van de toegang tot financiering voor kansarme groepen, zoals de zogenaamde "middle market" of "missing middle", draagt ​​Vistaar bij aan het bereiken van SDG 10, dat de nadruk legt op het bieden van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit, economische middelen of enige andere status. Door echt gelijke toegang te bieden, exclusief gericht op degenen die overweldigend achtergesteld zijn geweest en tussen wal en schip zijn gevallen, heeft Vistaar inclusieve financiering voor iedereen versneld en kan dat blijven doen.

SDG-icon-NL-RGB-10  SDG-icon-NL-RGB-08  SDG-icon-NL-RGB-17

Impact 

Klanten   35.000

Medewerkers   1.850