Case Study - Aklease

case study

Financiele Instellingen
Duurzame financiering voor een duurzame economie

Een land met een rijke geschiedenis

Turkije – nu officieel Türkiye genoemd – is een transcontinentaal bergachtig land dat twee keer zo groot is als Duitsland. Als thuisbasis van enkele van de vroegste consequent bewoonde regio’s, waaronder de Perzen en Hettieten, is Türkiye doordrenkt van rijke geschiedenis. Ten tijde van het Ottomaanse rijk was een wereldmacht waarmee rekening moest worden gehouden. Hoewel het aan het begin van de 21e eeuw een sterke economische groei doormaakte, begon het BBP van Türkiye in 2013 te stagneren en heeft het land recentelijk te maken gehad met toegenomen financiële instabiliteit en hoge inflatie. Als een van de oprichters van de OESO en de G20, blijft de economie van Türkiye vandaag de dag een van de grotere ter wereld en is het een belangrijke producent van onder meer landbouwproducten, textiel, consumentenapparatuur en elektronica. Deze industrieën kunnen echter aanzienlijk bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen - Türkiye stoot jaarlijks meer dan 500 miljoen ton uit. Dit vereist actie om de effecten van klimaatverandering, waarvan er vele het land al treffen, tot een minimum te beperken.

Leasen met een doel Aklease HQ

Ak Kinansal Kiralama A.Ş. (of Aklease) is een van de belangrijkste leasemaatschappijen van Akbank TAS, een van de grootste particuliere banken in Türkiye. Ze leasen een breed scala aan activa, zoals machines, medische apparatuur en onroerend goed. Met een sterk marktaandeel bieden ze financiële steun aan partijen die actief zijn in het zakelijke, commerciële en mkb-segment.

Aklease financiert voornamelijk apparatuur in de textiel en grondstoffensector, maar is ook actief in sectoren als productie, bouw en transport. Met een sterke focus op klantenservice kan Aklease zich richten op klantbehoud en acquisitie in een competitieve markt. Gecombineerd met het gebruik van het klantenbestand en de middelen van hun moederbedrijf, heeft Aklease door de jaren heen opmerkelijke financiële stabiliteit getoond.

Belangrijker is dat Aklease duidelijk inzet voor klimaatactie toont. In de afgelopen jaren hebben ze hun focus op hernieuwbare energie (RE) en energie-efficiëntie in hun leaseportfolio vergroot. In 2020 is een ECOLease-programma gelanceerd (het eerste en enige aan duurzaamheid gekoppelde product op de Turkse leasemarkt), gericht op leases in de sector duurzame energie/energie-efficiëntie. Met deze producten levert Aklease impactvolle waarde, niet alleen voor hun klanten, maar voor het hele land.

De FMO-leningen

In 2017 werd Aklease klant toen FMO een gesyndiceerde leningsfaciliteit van USD 110 mln organiseerde. In 2020 en 2022 heeft FMO nog twee afzonderlijke faciliteiten ter waarde van USD 25 mln verstrekt - waarvan een als 100% groen is aangemerkt - ter ondersteuning van de ambities van Aklease om een van de leidende leasemaatschappijen op de groene markten te worden.

AKLease working on solar panel 2

De bredere context

De klimaatverandering heeft onmiskenbaar gevolgen voor Türkiye. Droogtes en hittegolven zullen vaker voorkomen. De stijgende zeespiegel en erosie van de kust kunnen al snel leiden tot verdrijving van de kustbewoners, wat de dringende noodzaak van daadkrachtige klimaatmaatregelen onderstreept.

Aklease draagt met haar ESG-strategie duidelijk haar steentje bij om de groene transformatie mogelijk te maken bijvoorbeeld via hun ECOLease-programma, dat gepaard gaat met een prijskorting voor de klanten van Aklease. Volgende stappen zijn onder meer het streven om in 2030 een portfolio te hebben die volledig uit ECOLease-producten bestaat.

Momenteel bestaat 13% van hun energieportfolio uit projecten op het gebied van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windenergie. De energiebesparingen van bedrijfsmiddelen in andere sectoren worden bevestigd door een eigen E-save-tool (mede geleverd door FMO). Door op maat gemaakte duurzame financiële leasingoplossingen te bieden in Türkiye, is Aklease een sterk voorbeeld van groene financiering die bijdraagt aan duurzame ontwikkeling op de lange termijn – en een echte pionier op het gebied van klimaatactie.

Impact

Totaal geïnstalleerd vermogen hernieuwbare energie  394 MWe
Verhouding personeelsbestand vrouwen           39%