Case study - Acleda

DSC04633.JPG
Case Study

Financiele Instellingen
Groei van het aantal kleine en middelgrote ondernemers in Cambodja

Economische groei

In de afgelopen 10 jaar is de economie van Cambodja met gemiddeld 7% per jaar gegroeid. Als één van de armste landen in Azië heeft deze groei en de daarmee gepaard gaande stabiliteit het ondernemerschap tot bloei laten komen, maar vooral in de grote steden. Door de verdere integratie binnen de Aziatische Economische Gemeenschap (ASEAN.org) en binnen de wereldeconomie verwacht Cambodja dat de economische groei de komende jaren zal doorzetten. Om die groei te ondersteunen en op een goede manier te verdelen is verdere ontwikkeling van financiële dienstverlening essentieel, met name in landelijke gebieden.

Toegang tot financiële dienstverlening

ACLEDA Bank werd opgericht in 1993 door de International Labor Organization (ILO) om de financiële dienstverlening aan de MKB sector te verbeteren, in steden en landelijke gebieden. De verkregen banklicentie in 2003 hielp de bank bij de uitrol van een kantorennetwerk naar alle provincies van Cambodja. Inmiddels is ACLEDA marktleider in financiële dienstverlening voor MKB bedrijven. Met meer dan 250 filialen, nog eens 3,300 pinautomaten en transactiepunten verspreid over het hele land, heeft ACLEDA de toegang tot financiële diensten verruimd naar landelijke gebieden. Ook via de mobiele telefoon en internet biedt de bank zijn diensten aan. Juist voor kleine ondernemers en boeren op het platteland kan toegang tot financiële diensten betekenen dat ze kunnen investeren in machines, voorraad of uitbreiding van hun handelsrelaties. Zoals het bedrijfje in de Kampong Thom Provincie (achtergrond foto), dat huishoudelijke spullen produceert en verkoopt. Dat kon met de werkkapitaal-financiering van ACLEDA voorraad aankopen. Daardoor kan de ondernemer nu per dag tien potten en pannen produceren en verkopen in plaats van vier en is hij op zoek naar extra personeel.

De FMO lening

Al meer dan 15 jaar is ACLEDA een gewaardeerde klant van FMO. Door middel van aandelenkapitaal, leningen en technische support en trainingen heeft FMO ACLEDA door de jaren heen ondersteund. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei en professionalisering van de bank.  In 2015 heeft FMO een syndicaatslening van US$ 102 miljoen gearrangeerd voor ACLEDA. Voor ACLEDA, maar zelfs voor grotere financiële instellingen in dit soort landen, blijft het lastig om aan het benodigde groeikapitaal te komen. Als syndicaatsleider nam FMO het voortouw met een US$ 18 miljoen deelname in de lening. Daarnaast namen zeven andere investeerders deel aan deze vijfjarige transactie. Via een van de fondsen wordt er geinvesteerd in het FMO leningdeel. 

Met de US$ 102 miljoen lening kan ACLEDA meer dan 40.000 nieuwe bedrijven van lange termijn financiering voorzien, voornamelijk op het platteland. Hierdoor is er voor hen verbeterde toegang tot financiële mogelijkheden, zelfs in de minst toegankelijke delen van Cambodja.

In het kader

De economische groei van Cambodja is gepaard gegaan met groei van het midden- en kleinbedrijf (MKB), in de afgelopen 10 jaar zijn er in Cambodja 500,000 nieuwe MKB bedrijfjes officieel geregistreerd. Naar verwachting zijn er nog minstens eenzelfde aantal ongeregistreerde MKB bedrijven. Het registreren van ondernemingen betekent dat die daardoor een bedrijfslening kunnen aanvragen, maar ook dat ze belasting gaan betalen en zich moeten houden aan lokale wet- en regelgeving. Dit laatste is van belang als het gaat om milieu- en sociale aspecten. Het verkrijgen van een bedrijfskrediet is essentieel voor een groeiende onderneming en in veel opkomende markten een grote belemmering voor verder ontwikkeling van de MKB sector. Een groeiende onderneming betekent nieuwe banen en daarmee veelal verbetering van de levensomstandigheden van de nieuwe werknemers.