News detail - NN-FMO Emerging Markets Loans Fonds overtreft doelstelling

NEWS

NN-FMO Emerging Markets Loans Fonds overtreft doelstelling

April 24, 2018

Dankzij de sterke vraag van institutionele beleggers uit Nederland en Zweden hebben NN Investment Partners (NN IP) en FMO Investment Management USD 250 miljoen opgehaald voor het NN-FMO Emerging Markets Loans Fonds (het 'Fonds'). Daarmee werd de minimale doelstelling met 25% (USD 50 miljoen) overtroffen. FMO Investment Management is opgericht om institutionele beleggers toegang te bieden tot nieuwe investeringen van ontwikkelingsbank FMO en zo bedrijven in ontwikkelingslanden te steunen in duurzame groei. De samenwerking met NN IP markeert een volgende fase.

Beleggers zullen direct profiteren van de aanzienlijke portefeuille van nieuwe leningen die FMO voor het Fonds heeft opgebouwd, waarmee het Fonds vanaf het begin significant zal bijdragen aan de professionalisering en verduurzaming van banken en bedrijven in ontwikkelingslanden. NN IP en FMO werken toe naar een tweede ronde van toezeggingen later dit jaar. Het Fonds is makkelijk schaalbaar tot USD 750 miljoen dankzij nieuwe lening-contracten van FMO van in totaal meer dan USD 2 miljard per jaar. Via dit fonds kunnen institutionele beleggers samen met FMO beleggen in leningen aan financiële instellingen, duurzame energieprojecten en agrarische bedrijven in opkomende markten. Door de eisen en voorwaarden die FMO stelt op het gebied van milieu, sociale aspecten en goed bestuur werken deze ondernemers op een maatschappelijk verantwoorde manier en kunnen zij hun praktijken op dit gebied verder verbeteren.

Mede door de bredere toepassing van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (Sustainable Development Goals, afgekort SDGs) en het klimaatakkoord van Parijs, die samen de agenda van de wereld vormen, is er vanuit beleggers steeds meer vraag naar dit type impactbeleggingen. Het Fonds combineert meetbare maatschappelijke en milieu-impact, een gematigd risicoprofiel en een naar verwachting aantrekkelijk financieel rendement.

De bijdrage aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen is van zeer groot belang, stelt Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: "De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO slaat een brug tussen overheid en private investeerders. Met als doel beëindiging van extreme armoede in de wereld. Ik feliciteer alle betrokken partijen met de totstandkoming van dit nieuwe fonds. Wederom een belangrijke bijdrage van de private sector in de lange termijnfinanciering van de Sustainable Development Goals. Hiermee zetten we Nederland stevig op de kaart als aanjager van duurzaamheid.”

Maureen Schlejen, Hoofd Institutionele Relaties Nederland, bij NN Investment Partners: “Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema voor onze klanten. Zo is het ambitieniveau van pensioenfondsen bijvoorbeeld verschoven Maureen Schlejen, NN IP (L) en Yvonne Bakkum, FMO IM (R)van het uitsluiten van niet-duurzame beleggingen naar het bewust beleggen in bedrijven die een specifieke bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen. In dat kader zijn we er trots op samen met FMO dit innovatieve impactbeleggingsfonds op de markt te brengen en ons assortiment duurzame beleggingsstrategieën te verbreden. FMO is al sinds 1970 actief als impactbelegger in opkomende markten en haar netwerk en ervaring zijn dan ook ongeëvenaard. Deze samenwerking combineert de sterke punten van FMO als toonaangevende impactbelegger en NN IP als institutionele vermogensbeheerder met een sterke franchise in Alternative Credit, opkomende markten en duurzame beleggingen.”

Het Fonds is een relatief nieuw product en moedigt aan om oplossingen te zoeken buiten de gebruikelijke denkpatronen van beleggers. Het is een closed-end fonds dat belegt in leningen waarvoor geen openbare markt bestaat. Dit betekent dat het voor sommige beleggers in de categorie Alternative Fixed Income of Private Debt valt. Beleggers kunnen dit Fonds echter ook zien als een minder liquide alternatief binnen Emerging Markets Debt, met de nadruk op de positieve effecten op het gebied van ESG, waarmee ze hun allocatie aan impactbeleggingen of duurzame beleggingen kunnen vergroten.

Yvonne Bakkum, Managing Director van FMO Investment Management: “Dankzij het vertrouwen van onze investeerders kunnen wij hen helpen hun kapitaal in te zetten om een verschil te maken daar waar dit het meest urgent is; in ontwikkelingslanden. Met dit fonds bieden wij investeerders een concrete mogelijkheid om bij te dragen aan de SDGs én hun portefeuille te diversificeren met een kostenefficiënte impactbelegging. Daarmee is het tevens een uitstekend voorbeeld van SDG 17, Partnerships for the Goals”.

Het volledige persbericht inclusief disclaimer is te downloaded hier

Contactinformatie:

NN IP
Caroline Wroblewski
T        +31 70 378 1281
M       +31 6 30485111
E        caroline.wroblewski@nnip.com

FMO
Paul Hartogsveld
T        +31 70 314 9928
M       +31 6 1158 9127
E        p.hartogsveld@fmo.nl

 

 

Share this page